Aurskog historielag

Skrevet av Harald . i kategorien Stiftelsen

Aurskog historielag ble stiftet 14. mai 1952, men aktiviteten opphørte i løpet av 1958. I 1981 ble laget aktivert igjen og har i dag ca 200 medlemmer.

Styresammensetning i 2015

Leder : Jon Sigmund Holtet, Solkollen 23, 1410 KOLBOTN. email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Tel: 66 80 57 89, mob: 92269394
Kasserer : Ivar Birger Mediås, Toverudveien 237, 1930 AURSKOG email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Tel: 97022231
SekretærJan Johansen , 1930 AURSKOG, Tel: 924 99 173

Øvrige styremedlemmer
Tore Ovlien, Lierfoss, 1930 AURSKOG email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Tel: 90863960 
Brita Toverud, Falletveien, 1930 AURSKOG email:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Varamedlemmer :
Hallgeir Olsen, Vidar Kløfta, Ragnhild Berg Husmo

Øvrige verv

Revisorer : Ingar Lauritsen og Vidar Harethon 

Fest og arrangementkomite: Tove Johansen, Randi Lauritsen, Johan Anton Bogerud og Ragnhild Berg Husmo.

Aurskogkalenderen : Jan Johansen, Per Tønsberg, Hans Egil Øien, Gerd Randi Tollerud, Hans Ulviken, Bjørn Berntsen.

Representanter til styret for Stiftelsen Aur Prestegård (SAP) : Ragnhild Berg Husmo, varamedlem: Eva Hagen.

Representanter til Rådet for SAP:  Ellen Karine Egner, Odvar Sætra og Hans Olav Lien.

ValgkomiteteLeder:  Svanhild Vormeland, Sidsel Karin Bogerud, Per Graff.

Ta gjerne kontakt med historielaget på e-postadresse: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Viktige saker gjennom 20 år

Aurskog kalenderenkalenderen startet opp i 1984 etter en modell fra Vågå historielag - utgis i samarbeid med Aurskog Sparebank og er en "julegave" til folk i Aurskog.

Registreringer

  • Innsamling, registrering og navning av gamle konfirmantbilder.
  • Registrering av stedsnavn som holdt på å gå i glemmeboka på jorder og åkerlapper, samt navn på møller og sagbruk
  • Bevaring av bygdas dialekt; 8 personer i bygda er blitt intervjuet - kassetter er oppbevart i bankboks.

Finneboplassen Fallet ved Ovlien

Plassen ble ryddet og merket etter initiativ fra Asbjørn Fossen og med god hjelp fra Oddvar Sætra. I 1997 ble plassen offisielt "åpnet" ved en befaring og en tilstelning på Ovlien Samfunnshus med den finske ambassadøren tilstede.

Husmannsplasser

Historielaget har registrert og synliggjort alle husmannsplassene under Aur Prestegård på et kart som henger på svalegangen på Forpakterboligen. I tillegg er husmannsplassene Grimsstigen, Langbråtan, Hamborg, Tjennsmo og Bråtan som tilhører gården Rud merket. Våler mølle og "Vaskeplassen" ved Lierfoss-elva er også merket. [Les mer]

Binderssteinen ved Lierfoss

Minnesteinen over Johan Våler, som tok patent på papirklemma (forløperen til bindersen) ble avduket i oktober 1999. Kunstneren Arne Lindaas er mannen bak utforming av stedet med steinen, møllesteinsbord og minneplata som er festet til steinen.

Ulviken skole ved Ulviksjøen

Ulviken skole er under restaurering. En regner med at det mest nødvendige restaureringsarbeidet blir ferdig i løpet av 2004.

Margaretha-kilden ved Aurskog kirke

Margaretha-kilden har vært et tema i vårt lag og hos kommunale råd og utvalgi mange år. Det arbeides nå fra kommunens side med å få overdratt eiendomsretten over området der kilden ligger fra Opplysningsvesenets Fond. [Les mer]

Boka "Der skogen suser milevid"

Setskog, Høland og Aurskog historielag startet et samarbeidsprosjekt i 2000 med utgangspunkt i skogsdrift fra gamle dager og fram til 1960-åra da motorsaga gjorde sitt inntog. Det store og viktige arbeide som disse lagene har nedlagt foreligger i bokform med tittelen "Der skogen suser milevid".